AFP: Cei 25 de ani de la Revoluția română au un gust amar la Zimnicea

AFP: Cei 25 de ani de la Revoluția română au un gust amar la Zimnicea
Publicat: 24/12/2014, 09:47

Țara cea mai săracă din Uniunea Europeană (UE) după Bulgaria își amintește și comemorează, de la jumătatea lui decembrie, răsturnarea regimului totalitar al lui Ceaușescu, executat în ziua de Crăciun, în 1989. Aproximativ 1.000 de români au fost uciși în această revoluție.

La Zimnicea, un oraș din sudul țării cu 15.000 de suflete, locuitorii cu care AFP a stat de vorbă nu pot să se împiedice, în pofida brutalității regimului, să afime că regretă traiul dinainte. „În timpul comunismului toată lumea avea un loc de muncă” este fraza care revine ca un laitmotiv.

Din balconul primăriei, care domină principala piață din oraș, primarul social-democrat Petrică Pârvu arată clădirile publice, în prezent închise, care erau odinioară mândria Zimnicei.

Bărbatul, în vârstă de aproximaiv 60 de ani, evocă plin de nostalgie uzinele construite în comunism, în care munceau peste 8.000 de oameni.

„După 1990 a început marea dramă națională, cu toți acești salariați trimiși în șomaj și închiderea uzinelor”, povestește el pentru AFP. În prezent, doar 3.500 de persoane au un loc de muncă în oraș.

„Toată zona industrială a fost distrusă. Uzinele de țevi și zahăr…”, își exprimă regretul Viorica Ghicea, o pensionară în vârstă de 69 de ani. „Înainte de 1989, oamenii își primeau salariul la 15 zile, elevii aveau manuale gratuite”, își amintește ea.

La fel ca alte orașe românești, Zimnicea a fost victima „unei dezvoltări aberante” înainte de 1989, subliniază economista Otilia Nuțu. Dependente de susținerea statului, întreprinderile „erau sortite falimentului” după prăbușirea comunismului, declară ea pentru AFP.

Capitalism în stil românesc

În prezent, soarta orașului se află mai mult sau mai puțin în mâna unei singure persoane, Ioan Niculae, cel mai bogat om din România, un miliardar în euro originar din Zimnicea.

Sigla conglomeratului său agroindustrial – InterAgro – este omniprezentă pe străzi. Numeroase familii au un membru printre salariații acestuia, marea majoritate plătiți cu salariul minim, adică aproximativ 200 de euro de lună.

Nașul fiicei primarului, magnatul a cumpărat, în condiții netransparente și la sume derizorii potrivit criticilor săi, două dintre fostele uzine din oraș. Una a fost închisă, cealaltă funcționează la minimum, însă pe terenurile pe care le deține au fost ridicate alte afaceri mai rentabile.

„Da, orașul depinde în mare parte de domnul Nicolae”, recunoaște Pârvu, „dar este un lucru bun, pentru că grupul său plătește impozite și taxe”.

Evoluția patronului InterAgro ilustreaz㠄«originalitatea» capitalismului românesc, bazat pe ajutoare de la stat”, apreciază Nuțu, dar „este anormal ca cel mai bogat om din țară să primească subvenții”.

Industriașul se află în vizorul justiției, după ce parchetul a deschis o anchetă pentru spălare de bani. Eventuala sa condamnare va produce un adevărat seism la Zimnicea.

Istoria orașului a fost în mod bizar marcată de un seism real, marele cutremur din 1977, care s-a soldat cu peste 1.500 în țară. „Devastată”, potrivit informațiilor vremii, Zimnicea a beneficiat de un vast program de reconstrucție a centrului orașului care nu a fost finalizat niciodată.

În realitate, o mare parte a distrugerilor a fost opera prim-secretarului local al partidului. Potrivit unor informații dezvăluite după 1989, acesta a exagerat amploarea pagubelor. Atunci când Nicolae Ceaușescu a decis să facă o vizită la fața locului, oficialul a trimis rapid buldozere să demoleze case care scăpaseră de cutremur, în centrul orașului, înainte de sosirea acestuia.

O casnică, Mariana, locuiește împreună cu soțul și fii lor într-una dintre clădirile neterminate din centru. Ei nu au apă caldă și se încălzesc cu lemne, la o sobă improvizată.

„Viața este grea, dar alte familii sunt și mai sărace”, spune ea, ducând la gunoi câteva petice pe care soțul ei le-a adunat de pe stradă „sperând să folosească la ceva”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
"Eu sunt cel pe care îl căutaţi!" Autorul masacrului din Germania s-a predat. Atacul cu...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
A murit Christoph Daum, fostul antrenor al Naționalei de fotbal. O boală gravă l-a răpus...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Noul război ce stă să izbucnească. Au atacat azi dimineață. S-a declarat stare de urgență
Nu folosi acest obiect din camera de hotel. Riști să pleci acasă cu boli serioase
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ed Sheeran a făcut senzație la București! Ce surpriză de proporții le-a pregătit fanilor: ”Nu-mi...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Cel mai recent truc promovat în online pentru prevenirea ridurilor: masajul